Pályázat

Hazai, EU-s. Minden, ami szem-szájnak ingere

Pályázati szüret

Friss topikok

Bünti EVA-soknak a NFT2-ben?

2007.02.07. 12:21 :: maxim

Nos tudjuk ugye, hogy megjelent 5 GOP pályázat, 1 TÁMOP pályázat és 2 KMOP pályázat.

Ezeket a pályázatokat márciustól lehet benyújtani. Még várunk arra a kitöltő programra, amellyel az adatlapok kitölthetők, addig is lehet .pdf változatukat tanulmányozni. Na de nem is erről akartam írni.

Megvizsgálva elsőnek a GOP-os pályázatokat a következő tény ütötte meg a szemünket:

"Amennyiben a kedvezményezett adóalany, vagy még nem adóalany de a beruházás illetve
a beruházás hasznosításával azzá válik és az általános forgalmi adó levonására jogosult,
akkor a támogatás alapja a projekt levonható ÁFA nélkül számított nettó összköltsége. 
EVA szerint adózó kedvezményezett esetén, a támogatás számításának alapja a projekt
ÁFÁ-val csökkentett, nettó összköltsége, azaz a projekt költségvetését nettó módon kell
megterveznie."
Forrás: GOP pályázati útmutató

Nézzük mit is jelent ez számokban egy egyszerű példán keresztül.

Tegyük fel, hogy a projekt bruttó összköltsége 120 Ft. A támogatási arány pedig 30%.
Ekkor a nettó költséget alapul véve (100 Ft) a támogatás 30 Ft.
Mind az EVA-s mind a nem EVA-s (nevezzük ÁFÁ-snak) cég előfinanszíroz 120 Ft-ot. Végrehajtja a projektet. Beszámol - elszámol. És akkor megkapja mindkettő a 30 Ft-ot. Míg az EVA-snál itt bejeződik a dolog, addig az ÁFÁ-s még visszaigényel (vagy nem fizet be) 20 Ft ÁFÁ-t.
Tehát míg az EVÁ-s cég 90 Ft-ot rak bele egy ilyen projektbe addig egy ÁFÁ-s csak 70-et. Azaz a végső támogatási arány (bruttó költségekre vetítve) 25% (EVA-s) illetve 41.7% (ÁFA-s).

Hogy is van ez akkor? Támogatjuk a KKV-ket, de a nem EVÁ-sokat jobban?

UPDATE!:
Olvasom a TÁMOP pályázati útmutatót, és sírva röhögök. Ott ugyanis a következő áll:

"Amennyiben a pályázónak a projekttel kapcsolatban nincs általános forgalmi adó levonási, illetve visszaigénylési jogosultsága, akkor a támogatás számításának alapja a projekt ÁFÁ- val növelt, bruttó összköltsége, azaz a projekt költségvetését bruttó módon kell megterveznie. Amennyiben a pályázó ÁFA levonásra, illetve visszaigénylésre jogosult, akkor a támogatás alapja a projekt levonható, illetve visszaigényelhető ÁFA nélkül számított összköltsége."
Forrás: tamop_213_07_1_utmutato.pdf

Ergo a GOP és a KMOP bünteti az EVÁ-sokat a TÁMOP pedig nem.

6 komment

Címkék: adó nft2 eva gop támop kmop pénzügy támogatás áfa

A bejegyzés trackback címe:

https://palyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr1334383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pen · http://www.edzesonline.hu 2007.02.14. 14:03:04

Gratula a blogodhoz, érdeklődéssel olvaslak! Az ÁFA levonásról szóló passzusok az új útmutatókban nekem is fejtörést okoznak, kiváncsi vagyok, fogják-e egységesíteni/módosítani őket.

maxim · http://palyazat.blog.hu/ 2007.02.14. 14:31:30

Kösz.
Egyébként szépen jönnek elő fura dolgok. Nemsokára csokorba gyűjtjük őket és kirakjuk.

a 2007.07.27. 21:41:17

még rosszabb a helyzet, mivel az EVAsnak a kapott 30 Ft az bevételnek számít, ami után 25% a fizetendő adó, azaz 7,5 Ft, így már 97,5 Ft-jában van egy EVAsnak a netto 100 Ft-os ptojekt. És ezért pályázatot irni, elszámolni, majd pénzt viszakapni... egyszerűbb pályázat nélkül zsebbe 100 Ft-ért pályázat nélkül megcsináltatni, amit akarsz. Ez a szomorú valóság, így a 100000 db EVAs cég számára értelmetlen minden pályázat, ahol 50% alatti a vissza nem térítendő támogatás...

Molnárka Gábor · http://www.cooperconsulting.hu/blog 2007.07.29. 13:18:08

Ez az EVA egy teljesen abszurd dolog úgy, ahogy van, _teljesen_ ki kéne zárni őket a támogatottak köréből.
Az EUs pénzek nem arra valók, hogy a max. 25 mFt-os árbevételű EVÁs mikrovállalkozásokat támogassuk belőle.
Pályázatoktól függetlenül: Magyarországon 2007-ben 1.2 millió KKV van, ennek 98%-a mikrovállalkozás. Ez szerintetek normális?
Szerintem nem. A fele meg fog szűnni 8-10 éven belül, őket teljesen felesleges az adófizetők pénzéből támogatni.

rozsa.miklos 2007.07.29. 17:39:12

Gábor!
Szerintem ez Vagy-Vagy kérdés:

Elméletben, tökéletesen igazad van, de a gondolatmeneted követve az következik, hogy nem csak az EVAsok adóforintokkal való támogatása, hanem mindenféle vissza nem térítendő állami szubvenció is tökéletesen felesleges. A piac 8-10-20-60 éven belül kiegyenlíti az ellentmondásokat. (kicsik tönkremennek/nagyra nőnek/megeszi őket egy nagyobb hal stb.) Ezt a fejtegetést hallgattam végig számtalanszor Ámerikában, és minden beszélgetőpartneremnek lelkesen adtam igazat.

Ellenben, ha bármiképpen beavatkozunk a folyamatokba, ha fel akarunk zárkóztatni egy fejletlen, alultőkésített, évszázados vállalkozási-kultúra deficittel küzdő gazdaságot, ahol ráadásul a vállalkozások 98%-a u.n. kényszervállalkozás, tehát megszűnésük nem pusztán szakmai, hanem szociális kérdés is, akkor szükség lehet az EVA-hoz hasonló átmeneti megoldásokra. (És akkor bizony őket is támogatni kell, vagy őket kell csak igazán.)

Molnárka Gábor · http://www.cooperconsulting.hu/blog 2007.07.29. 22:03:12

Kedves Miklós,

én szinte csak kényszervállalkozásokat látok magam körül, ami az EVA konstrukciót illeti. Olyan embereket, akiket vagy kirúgtak, vagy azzal a feltétellel tartottak meg, hogy a továbbiakban "számlásak" lesznek. Ebben az értelemben ez valóban szociális kérdés, és egyet is értek veled.

Egyetértek egy másik dologban is: a vállalkozásokat fölösleges támogatni, mert nem attól lesznek versenyképesek (kivéve inkubáció az induló vállalkozásoknál). Sőt, szerintem eleve felesleges a for-profit szférának uniós pénzt adni, arra ott vannak a bankok, amelyek kőkeményen elvárják a ROI-t. Én csak az önkormányzatoknak adnék a fejlesztési pénzekből, azok is a vállalkozásoknál landolnak. (Rövidtávon valószínűleg az építőiparban, de középtávon ez már nem olyan egyértelmű - gondoljunk csak bele, 3 évente azért nem lehet iskolát felújítani.)

A vállalkozásoknak és a civil szférának értéket jelentő szolgáltatásokat biztosítanék (stratégiai, pénzügyi, marketing, stb. tanácsadások, képzések).

De egy kicsit elkanyarodtam a témától..

Átlátható, egységes adórendszerre, kikerülhetetlen járulékbefizetési rendszerre lenne szükség, továbbá szemléletváltásra két nagyon fontos munkaügyi kérdésben:
1) a munkavállalók hajlandóak legyenek alkalmazottként hatékonyan dolgozni, főnökükkel együttműködni, és
2) a munkáltatók képesek legyenek értelmes és értéket teremtő munkát adni, amelyet a munkavállalók élvezettel csinálnak.

És ehhez az EVÁnak a jelenlegi formájában semmi köze nincs.
süti beállítások módosítása